Food

Findus - Matglädje med strategisk design

I samarbetet med Findus har vi fått möjligheten att utveckla moderna och kreativa koncept till ett välkänt varumärke. Med bl.a. stop motion-film på sociala medier, konceptuell kokbok, skolaffischer och event har vi kunnat ta den klassiska matleverantören in i samtiden.

Martin Skoog
Martin Skoog, Strategy Director.
Kund: Findus

Mindre än en minuts läsning.
Findus Jeppe Åkermyr grillar och Big South spelar musik
Findus Cod roll - torsk i korvbröd
Findus social diner dubbel hamburgare deluxe

Mer än välkänd leverantör

Vi behöver knappast förklara vilka Findus är. Deras djupfrysta mat har funnits i vart och vartannat svenskt hushåll i över 70 år. Förutom det breda sortimentet av frusna grönsaker, fisk och färdigrätter, så har Findus även en stark närvaro på restaurang- & storköksmarknaden under namnet Findus Foodservices.

En klassiker i behov av modern kommunikation

Både Findus och Findus Foodservices har stort behov av att löpande skapa bra kommunikationsmaterial för deras stora produktutbud som fortfarande växer. Samtidigt ska deras varumärke hänga med i tiden och framstå som ett modernt livsmedelsföretag med lång historia.

Kreativa och strategiska lösningar

På Big South hjälper vi Findus att tänka i nya banor för att skapa spännande och relevant kommunikation, för att nå och inspirera både nya och befintliga kunder på bästa sätt. Även när det dyker upp stora saker som berör hela Finduskoncernen finns vi med för att sätta strategin och bidra med rådgivning under hela resan.

Fullservice från koncept till utförande

När Findus kommer till oss med nya uppdrag kan det gälla att ta fram nytt säljmaterial till en produktkategori. Vi får ett antal punkter som ska lyftas fram genom materialet, därefter har vi fria händer att själva plocka fram helheten, från koncept till fotografering, copy och layout. Det är det som gör oss till en fullservicebyrå, då vi kan bidra med helhetslösningar där vi vågar testa nya formspråk för att finna tonen som når igenom bruset och attraherar.

Hur grön är din meny?

Ett tydligt exempel på hur vi arbetar med helheten är projektet "Hur grön är din meny?”. Findus önskade då att vi skulle finna ett koncept för att uppmuntra restauranger och storkök att inkludera fler vegetariska alternativ och mer grönsaker i deras menyer. Vilket vi tyckte var en fantastisk tanke som behövde förmedlas på ett attraktivt sätt för att budskapet skulle nå ut.

Hur grön är din meny? Skrivet på en stenbakgrund

Uppmaning genom en enkel fråga

Lösningen blev en uppmaning i form av en enkel fråga: ”Hur grön är din meny?”. Vi lanserade konceptet genom printannonser och filmproduktion som nådde ut till hela landet. Eftersom konceptet var både uppskattat och lyckat har det blivit en fortsatt utgångspunkt för vårt andra kommunikationsarbete där bildspråk och tonalitet ligger i fokus.

Matbok nominerad till Svenska Designpriset

För att fortsätta bygga på Findus vegetariska och ”gröna” inriktning har vi producerat en snygg inbunden kokbok. Där samarbetade vi med Findus egna kockar för att ta fram spännande vegetariska alternativ i en inspirerande förpackning. Medan kockarna byggde recepten och lagade maten, skötte vi foto, formgivning och copy. Resultatet blev boken Love your Greens som även nominerades till Svenska Designpriset.

Findus matboken love your greens

Skolaffischer

Men vi gör mer än reklam och säljmaterial för Findus. Vi tar tillsammans fram affischer att sätta upp i skolmatsalar runt om i landet. En insats för att få barn att äta upp men framförallt att äta rätt. Eftersom materialet exponeras för barn får det inte heller märkas upp med Findus varumärke. Därför jobbar vi stenhårt med att skapa roliga illustrationer som barn gillar - med utbildande budskap som att fisk gör en superstark och vikten av att äta miljömärk fisk.

Findus illustration av fisk till posters till skolor
Findus illustrationer av djur för kampanjen

Helhetskoncept till Way Out West

När Findus blev sponsor till musikfestivalen Way Out West, i Göteborg, var Big South givetvis också delaktiga. Vi hjälpte till att utveckla ett helhetskoncept för Findus närvaro under festivalen. Utgångspunkten var att få festivalbesökarna att upptäcka Findus breda vegetariska utbud.

Findus - Peas out Lounge på Way out west

Kreativa vägar istället för enkla lösningar

I detta fall hade nog många varit manade att göra det enkelt för sig genom att ställa ut en simpel monter och delat ut smakprover. Men så jobbar inte vi på Big South. Istället formar vi kreativa koncept som tar budskapet mycket längre. Genom vårt koncept Peas out Lounge kunde vi engagera och visa upp en ny och ungdomligare sida av Findus.

Findus - Peas out lounge på Way Out West tjej har tatuerat in en avokado
Findus - peas out lounge på way out west ärtglass med nachos

Inspirerande bakgårdsfest

Peas out Lounge förmedlade känslan av en skön fest på en rustik bakgård. Där kunde besökarna mingla avslappnat och bjudas på både grillade grönsaker och ärtglass. Vi hade även satt upp en tillfällig tatueringsstudio där de som sökte mer rock n’ roll kunde tatueras och föreviga upplevelsen. Konceptet blev succé och festivalbesökarna köade för att få plats.

Formgivning av helhetsupplevelsen

Utöver aktivitetsområdet med bakgårds-feeling specialdesignade vi allt grafiskt material för att bidra till upplevelsens helhet. Vi formgav allt från hamburgerpapper till kläder.

Sociala medier

Sociala medier som Facebook och Instagram är en av de viktigaste plattformarna för marknadsföring idag. För företag som vill synas i flödet gäller det att publicera intressanta och kreativa koncept som verkligen sticker ut. Findus, som har över 30 000 följare på Facebook har gett oss stor frihet att utveckla våra idéer om kul koncept som rimmar med deras välkända varumärke.

Stop motion och filmproduktion

Findus stora kännetecken är ärter och deras svenska ärta kallas Ebba. Därför producerade vi en kort stop motionfilm anpassad för sociala medier inför namnsdagen för Ebba. Med filmen kunde vi engagera deras följare som kunde ’tagga’ sina vänner som heter Ebba och gratulera dem. Resultatet blev lyckat och det blev uppskattat inlägg med god spridning.

Är det här en resa som intresserar dig?

Hör av dig till oss så hjälper vi dig att tänka i nya och kreativa banor.

Filosofi
Design är som god medicin

Bra design är framgångsrik kommunikation som attraherar besökare, kunder och medarbetare.

Hello yes this is dog

Är detta inte hunden du sökte?
Kolla vår kontaktsida.

Artboard 1

Var god vänd tillbaks din mobil i porträttläge.

Enda gången du ska ha din mobil i landskapsläge är när du tar bilder.